12
تیر

رمضان در کاشان

خانه تکانی و غبارروبی مساجد از جمله رسوم قدیمی مردم کاشان در آستانه حلول ماه مبارک رمضان است که با آداب خاصی انجام می‌گیرد.
قبل از آمدن ماه رمضان زنهای خانه دار اقدام به تهیه انواع ترشی ها و مرباها می‌کنند تا در مواقع افطار و سحری از آن استفاده کنند.
در گذشته رسم بوده که زنهای خانه دار نان تازه می‌پختند ، ولی اکنون دیگر پخت نان تنوری در منازل مرسوم نیست.
کاشانی‌ها به علت داشتن صبغه مذهبی برای ماه رمضان همچون سایر ایام و مناسبتهای مذهبی قداست خاصی قایل هستند، به طوری که کمتر جشن یا آیین سرور  در این ماه برگزار می‌کنند، چرا که بر این اعتقاد هستند، ماه رمضان ، ماه دعا و نیایش و نزدیکی به خداست.
در گذشته مراسم سنتی آمدن ماه رمضان و رویت هلال ماه بر بلندای مساجد در کاشان و اطراف آن رسم بوده، در سالهای اخیر نیز برخی در صدد احیای این سنت‌ها هستند.
در گذشته دعای افطار و سحرخوانی توسط برخی از پیرمردان رسم بوده و هنوز آهنگ لحن آنها در کوچه‌های تاریخی این شهر به گوش می‌رسد.
در کاشان هنوز هم برخی از آداب و رسوم گذشته باقی مانده است، از جمله این آداب ” شعر خوانی” در منقبت امیرالمومنین (ع) قبل از اذان مغرب و ” دعاخوانی” افطار از گلدسته‌های مساجد است.
از معروف‌ترین و دل انگیزترین اشعاری که در مدح مولا علی(ع) می‌خوانند شعر “جانم علی” است.
در هنگام افطار بوی “آش جو” از اکثر خانه‌های مردم کاشان به مشام می‌رسد و” شربت خاکشیر”، بویژه آب هندوانه از نوشیدنی‌هایی است که در سفره افطار کاشانی‌ها به وفور به چشم می‌خورد. در کاشان ابتدا نماز مغرب و عشا برگزار می‌شود، سپس مردم افطار می‌کنند و بندرت شام می‌خورند و اکثر مواد سفره‌افطاری مردم را “غذای حاضری” تشکیل می‌دهد.
شکوه برگزاری نمازهای جماعت در مسجدها در این ماه جلوه خاصی دارد و در شبهای قدر بر این عظمت و شکوه افزوده می‌شود.
برگزاری نمازهای صبح، ظهر و عصر مفصل تر و همراه با دعاهای مخصوص است، اما نماز مغرب و عشا کاملا مختصر انجام می‌شود.
کاشانی‌ها با دادن نذورات و خیرات در هنگام افطار یاد و خاطره اموات خود را زنده نگه می‌دارند و این کار در شبهای قدر با پختن حلوا و آراستن آن با خرما بصورت نذر در مساجد بیشتر دیده می‌شود.
یک خادم و موذن کاشانی می‌گوید: خیلی از آداب و رسوم گذشته کاشان از بین رفته و فراموش شده‌است.
“حاج حسن خادم” می‌افزاید: در گذشته بیش از یک ساعت مانده به اذان صبح به‌گلدسته مسجدها می‌رفتیم و با صدای طبل، مناجات و دعای سحر، مردم را برای سحری بیدار می‌کردیم، واقعا چه لذتبخش بود.
وی افزود: مردم از نوع مناجات و دعای مسجد محل تشخیص می‌دادند که چه مقدار به اذان صبح باقی مانده‌است، چرا که مناجات و دعاهای سحری نظم خاصی داشت و سالها به همین ترتیب خوانده می‌شد.
خادم گفت:بسیاری از مردم بعد از سحری خوردن با خواندن نماز شب و دعاهای سحر منتظر نماز صبح می‌نشستند.
وی خاطر نشان کرد: امروز به دلیل زیاد شدن شب نشینی‌ها و برخی مسایل دیگر مردم ترجیح می‌دهند تنها مدت زمان کوتاهی قبل از اذان بیدار شوند و بی سر و صدا سحری بخورند و بلافاصله با خواندن نماز صبح بخوابند.
“بی‌بی بتول” خادم امامزاده “هارون بن موسی بن جعفر"(ع) کاشان نیز از رمضان‌های سالهای جوانی خود بعنوان زمان خوب از دست رفته یاد کرد و گفت:
آن زمانها مردم بیشتر با هم مهربان بودند،سفره افطار همسایگان‌یکسان بود، چراکه‌هرکس آنچه به سفره افطار خود اضافه می‌کرد، به همسایه خود نیز می‌داد.
وی افزود: همسایگان در ماه رمضان بیشتر به فکر همدیگر بودند و به هم کمک می‌کردند.
یکی از سنت‌های خوب و حسنه مردم قمصر کاشان غباروبی و عطر افشانی مساجد و اماکن مذهبی این منطقه قبل از آمدن ماه مبارک رمضان با استفاده از گلاب ناب محمدی است.
یکی‌ازسنتهای مردم این دیار در آخرین روز ماه شعبان دیدن “ماه در آینه” است، برای این کار سفره‌ای پهن کرده داخل آن قران، آینه و یک سینی که داخل آن ظرف آب با کمی سبزی و گلاب است، می‌گذارند و رو به قبله، می‌نشینند و سعی می‌کنند تا ماه را در آینه ببینند.
این عده به محض رویت ماه، دعای افتتاح ماه‌رمضان راباصدای بلند می‌خوانند و سپس سوره مبارک یاسین را به صورت دسته جمعی تلاوت کرده و با خواندن یک حمد و سه قل هوالله بر روی خود و خانواده گلاب می‌پاشند و درحالیکه صلوات می فرستند، جرعه‌ای از آن آب و سبزی را می‌نوشند و عقیده دارند خوردن آب و سبزی متبرک شده و به آنها نیروی قناعت و قوت می‌دهد.
یکی دیگر از رسم و رسوم مردم این دیار خبر کردن دیگران از رویت هلال ماه رمضان با طبل است، تا آنهایی که اطلاعی از رویت هلال ماه ندارند، از این مساله خبر شوند.
بیش از ‪ ۴۵۰‬مسجد در شهرستان کاشان در ماه مبارک رمضان فعال است و در این مساجد اکثر جوانان حضور چشمگیری دارند.

free b2evolution skin
نظر از: ذره و آفتاب [عضو] 

ما به استقبال ماه از خویش تا بیرون زدیم
ماه با پای خودش آمد به استقبال ما

گوشه ی چشمی به ما بنمای ای ابرو هلال
تا همه خورشید گردد روزی امسال ما
التماس دعا

1393/04/10 @ 19:38
نظر از: بانوی مینوی [عضو] 

با تشکر از مطلب جالب تان التماس دعا

1393/04/10 @ 19:00


فرم در حال بارگذاری ...